Monday, January 29, 2007
Hjemmelavet sushi
Så kom dagen, hvor vi lavede hjemmelavet sushi. Jeg har lavet rullerne, og min mor har lavet nigiri'erne. Jeg synes, det er en meditativ øvelse at lave sushi. Det tager lidt lang tid, men er egentlig meget nemt. Og så er det hyggeligt. Sundt. Og smager godt.
Monday, January 22, 2007
Herunder nogle dejlige vinterretter: Shepherd's pie og pizza med krydrede kødboller.
Man laver en kødsovs med gulerødder, løg og hvidløg, som sauteres. Kødet brunes og på med det. Flåede tomater. Bouillon, vand. Krydderier. Simre simre i lang tid. Kartoffelmos af kogte kartofler med smør og salt og mælk. Piske piske. Kødsovs i bunden af et fad. Kartoffelmos ovenpå. Ost. Ovn. 20 minutter. Spise!
Man laver en kødsovs med gulerødder, løg og hvidløg, som sauteres. Kødet brunes og på med det. Flåede tomater. Bouillon, vand. Krydderier. Simre simre i lang tid. Kartoffelmos af kogte kartofler med smør og salt og mælk. Piske piske. Kødsovs i bunden af et fad. Kartoffelmos ovenpå. Ost. Ovn. 20 minutter. Spise!
Monday, January 15, 2007
Sushi på Susu
Jeg havde i mange dage gået rundt med stor lyst til asiatisk mad og nærmere bestemt sushi, så det var skønt endelig at få lysten opfyldt i fredags på Susu i Møllegade. Jeg valgte en 12 boks, hvor der både var maki'er og nigiri'er. Nederst fra venstre: laks med sort og hvid sesam, laks, en indbagt dims, kammusling, tun, reje. Øverst fra venstre: blandede krebse- og lakse-inside-out-maki'er. Det smagte friskt og dejligt. Susu er et hyggeligt, lokalt og uprætensiøst sted. Jeg har været der engang før, og også dengang var det rigtig godt.
Thursday, January 11, 2007
En fantastisk madblog
Jeg er lige faldet over denne blog, som jeg gerne vil dele med mine læsere. Bloggeren tager nogle fantastiske billeder og virker, som om hun har rimelig godt styr på det der med at lave mad. Se selv! Jeg synes, det er helt vildt.
Det er jo bare vand ...
For nylig kunne man i Politikens iByen læse om, hvordan visse restauranter tager høje summer for vand - kildevand. Det hidser jeg mig ikke op over, for man kan jo bare lade være med at bestille 800 ml vand til den nætte sum af 75 kroner. Nej, det jeg her vil brokke mig lidt over er, når caféer eller restauranter tager penge for postevand. Postevand! Jeg har været steder, hvor man tager 5 eller 10 kroner for et glas postevand - godt nok med isterninger i. Men alligvel.
Det sjoveste, jeg er stødt på er på Meyers Deli på Gl. Kongevej, hvor man som kunde på take away siden kan se følgende Q&A (citeret frit fra hukommelsen):
Q: Hvorfor tager I penge for vandet?
A: Det gør vi heller ikke, hvis man køber andre drikkevarer. Det koster os meget i vandafledningsafgift, og glassene skal jo også vaskes op.
Her er der et eksempel på et svar, som ikke er et svar. Hvis man køber andre drikkevarer, bruger man jo mere end et glas - et til det, man har bestilt (øl, saft, kaffe, ell.lign.) og et til vand. Dermed er man skyldig i mere opvask. Altså burde Meyers Deli have en seperat post på regningen, hvor der stod "udgifter til opvask, afgifter, m.m.". Man skulle tro, at der i priserne på mad og drikke allerede var inkluderet omkostningerne fra det at drive deli, men det er der åbenbart ikke, hvis man bare vil have et glas vand.
Jeg ved godt, at man som caféejer eller restaurantsejer i Danmark ikke tjener ret meget på maden, og at en hel del skal drives ind på drikkevarer. Men at tage penge for vand er langt ude. Nogle steder koster et glas vand noget, uanset hvor meget man køber for ellers, og det er altså virkelig småligt.
Oponenter til dette synspunkt kan sige, at jeg er smålig, fordi jeg ikke vil betale pengene for vandet. Men mit indlæg her skal ikke forstås, som om jeg ikke vil betale for varerne, det er bare absurd, at caféer og restauranter skal tage penge for noget, som for dem nærmest er gratis. Et initiativ i, som jeg gerne vil støtte er, at der på nogle caféer er opstillet en bøtte, som man kan putte penge i, når man tager vand. Her går vandet til et velgørende formål, og det er jo et glimrende initiativ.
Gratineret fisk a la Camilla Plum
Denne fiskeret er inspireret af Camilla Plum, som skrev om gratineret fisk a la mornay engang i Politikens Lørdags- eller Søndagsliv. Jeg husker ikke retten præcist, men jeg har gjort følgende: I bunden af et ildfast fad lægges spinat (her er brugt frisk spinat), ovenpå finthakket rødløg, persille og salt og peber. Ovenpå lægges fisken (denne er japansk isingfillet). Salt og peber på igen. Fløde. Masser af parmesan og lidt smørklatter. Ind i ovnen med staniol over i 15 minutter. Af med staniolen og 5 minutter ekstra, så det lige bliver lidt brunt/gratineret på toppen. Her serveret med almindelige ris og salat med olie, hvidvinseddike og sennepsdressing. Det smagte lige så godt, som det ser ud!
Wednesday, January 10, 2007
Thursday, January 04, 2007
Tuesday, January 02, 2007
Nytårsmenu
Som lovet er her billede af forretten: Russisk caviar på minitoast, marinerede kongerejer og laks om bøffelmozzarella; pynt: rucola i bedste slut 90'er-stil.
---
Hovedretten må I tænke jer til. Jeg havde ikke lavet den, men den smagte skønt: Rosastegt roastbeef med bagte rodfrugter, en salat med rødbeder og kapers + skøn waldorffsalat.
---
Desserten har jeg heller ikke selv stået for, men den var nu også skøn: Brombærhalløj med mandelbunde og brombærgelé på toppen, chokolademousse og vanilleis.