Et sultent menneske skriver

Jeg elsker mad. Jeg tænker meget på mad, og engang imellem deler jeg med dig, hvad jeg spiser ...

Wednesday, November 29, 2006

Kylling og polenta

Man tager et kyllingebryst og skærer en lomme i det. Lommen fyldes med mozzarella, og kødet lukkes sammen og pakkes ind i luftørret skinke. Det kommer i ovnen i ca. 25 minutter ved 200 grader. Polenta (jeg har brugt minutpolenta fra Irma) laves efter anvisningen og hældes til afkøling i et fad. Efter lidt tid er polenta'en støknet, og man tager en ske og former kugler, som lægges på et oliesmurt ildfast fad. Overdrysses med mozzarella (helst gorgonzola - men det havde jeg ikke i dag), og det sættes i ovnen i ca. 10 minutter. Det grønne tilbehør består af squash i tern, en enkelt gulerød i tern og tomater i tern. De to første sauteres først, og tomaterne tilsættes. Smages til med salt og peber.

Alt i alt ca. 40 minutter. Men så kan man altså også lave andre ting, mens tingene er i ovnen ...


 Posted by Picasa

Monday, November 27, 2006

Caffè latte


Espresso

+

varm mælk

=

Caffè latte

 Posted by Picasa

Grøntsagssuppe på meget kort tid

Dette er en rigtig vis-mig-dit-køleskab-ret. Jeg fandt rødløg, porrer, gulerødder, pastinak, champignons, majs (i fryseren), en dåse flåede tomater. Løg, porrer, gulerødder svitsede jeg i lidt olivenolie, uden at det tog farve. På med flåede tomater, vand, grøntsagsbouillon, majs, champignons, peber. Koge koge simre i 15 minutter. Her serveret med bøffelmozzarella (fordi den var mindst holdbar til i morgen) og pesto og brød fra Meyers deli. Det smagte faktisk forbløffende fint, og så er det jo sundt med alle de grøntsager ...

 Posted by Picasa

Sunday, November 26, 2006

Dansk morgenbrød er ikke at kimse ad!

Rundstykker, horn, thebirkes, frøsnapper og chokoladeboller - det kan altså være rigtig godt engang imellem. Det er i hvert fald weekend, så det batter!

 Posted by Picasa

Boller i karry, pasta og hakkebøffer

Boller i karry lavet i et skønt samarbejde mellem chefkok og gæste-chefkok. Farsen røres af hakket kalv og flæsk med salt, peber, æg, lidt mel og mælk. I en sauterpande sauteres løg, og karry og gul karrypasta brændes af. Tilsæt lidt finthakket æble og mel. Lad hønsebouillon koge i en gryde, mens risene koger i en anden gryde. Form farsen til boller og kog i bouillonen, til de hopper op til overfladet. Bollerne fra. Hæld bouillon i sauterpanden og lav sovsen. Lad koge op, smag til med salt og peber. Hæld bollerne i sovsen og server til dampende varme ris (her jasmin-). Det smager nu godt engang imellem med en omgang boller i karry - og det er altså overraskende børnevenlig mad. Mums.


Kæmpe-tortellini med skinke og flødesauce. Skinke svitses i lidt smør. Tilsæt fløde og lidt dobbeltkoncentreret tomatpuré (fra Mutti fx) og lad det koge lidt. Smag til med salt og peber og lidt oregano. Kog tortellini (disse er kæmpe fra Føtex, som også har fantastisk italiensk kogt skinke) og hæld flødesaucen over.



Hakkebøf, salat og hvidløgsflûte. Hakkebøffen steges, som man synes, krydres med salt og peber eller andet. Salaten her er med spæde salatblade og gedefeta med balsamico-olivenolie-dressing. Hvidløgsflûte findes på frys og varmes i ovnen - tak til gæstekokken for denne eye opener!



Penne med tomat-aubergine-sauce. Firmagaver kan komme til sin ret på de mest fantastiske tidspunkter. Italienerne er gode til at lave præfabrikkerede sovser, og denne var ingen undtagelse. De Cecco-penne kogt al dente, og så er den middag hjemme. Parmesan fra Milano (jeg købte et stort stykke, som jeg har skåret i små stykker og smidt i fryseren, og som jeg så tager op og putter i køleskabet efter behov).

 Posted by Picasa

Monday, November 20, 2006

Tomatsuppe og andet godt

Tomatsuppe med crème fraîche og øko-pesto + brød med mozzarella og djævelolie.



Gratineret torsk på spinat med fløde og parmesan + kartoffelmos med pastinak.



Mousaka eller hvordan man staver det: Kødsovs, bechamel og auberginer i lag. Meget lækkert.

 Posted by Picasa

Sunday, November 12, 2006

Lidt blandet

Gæstekokken lavede de skønneste frikadeller med stuvet blomkål forleden dag. Nammenam.


Og så lavede jeg selv nogle spinattagliatelle med spinat/champignons-flødesauce med ovnbagt laks på toppen.


Og her endnu et gæstekok-indslag: Kalvebøffer, kartoffelkroketter og grøn salat.

 Posted by Picasa

Tuesday, November 07, 2006

Kartoffel- og porresuppe med sprødstegt bacon

Porrer, løg, hvidløg sauteres. Vand på. Kartoffeltern i. Rosmarin og oregano. Bouillon. Koge i 15 minutter. Fløde i. Koge i 10 minutter. Blendes. Smages til med salt og peber.

Så har jeg fundet en fantastisk bacon i Føtex. Det er Princip! Den er saltet og lufttørret og ikke røget, og den smager helt fantastisk. Brød fra Meyers deli. Princip! er Føtex' nye linje af gode kvalitetsprodukter, og jeg kan også anbefale deres mørke pålægschokolade, som smager godt, og som ikke som så mange andre pålægschokolader indeholder sojalecitin.


 Posted by Picasa

Monday, November 06, 2006

Gæstechefkokken tog over

Som led i moderne time management er vores husstand nu udstyret med endnu en chefkok, hvis bedrifter jeg også vil beskrive fremover.


Første maddag bød på fiskefrikadeller, salat, kartofler, hjemmerørt remoulade og hvidløgsflûte.



Anden maddag bød på lasagne lavet af (1. chefkokkens) kødsovs, friske lasagneplader fra Irma og den bedste bechamel i mands minde. BRAVO!

 Posted by Picasa

Billigt og godt

På en sidegade i Milano findes dette studentikose og billige sted (tror nok, det hedder GrandItalia). Dagens menu står skrevet på tavlen, og ellers har de et udvalg af pizza og faste retter.



Jeg valgte lasagne, som ligesom det er tilfældet for Garfield er min livret. Denne var ganske glimrende. (6 euro)


Bagefter fik jeg en letsteg carpaccio med rucola og parmesan. Kødet var i helt fine tynde skiver og meget rødt - just som en ægte kødelsker som mig kan lide det. (8 euro)


Desserten var en simpel chokolademousse (3,5 euro).

Posted by Picasa

Populus Lasiocarpa

På mit lynvisit i Milano faldt jeg over dette træ:






Som det ses, var bladene enormt store. Jeg havde aldrig set sådan et træ før. Det viser sig, at træet var en rabarberpoppel (Populus Lasiocarpa). Der findes ikke mange billeder af træet på internettet, så jeg vil tillade mig et lille sidespring på min blog for at bidrage til udbredelsen af dette træ.

Lidt om rabarberpoplen: Den stammer fra Kina. Der findes han- og hun-træer - jeg tror nok, at jeg har afbilledet et hun-træ? Og ret meget mere ved jeg ikke. Men hvis nogen ved noget mere, er de velkomne til at skrive en kommentar. Nu er der i hvert fald nogle fine billeder af den. Posted by Picasa

Vin til maden

 Posted by Picasa

Mere mad fra Milano

Lidt om burrata: Burrata er en ost, der minder lidt om mozzarella - den er om muligt endnu friskere dog, og så har den en flydende kerne, der minder om en mellemting mellem hytteret og flydende mozzarella, hvis man kan forestille sig det.


Det ser sådan her ud:



Her nogle forskellige lækre oste. De små i nord-vest er røgede oste (scamorze affumicate), så er der et stykke pecorino og et stykke asiago (så vidt, jeg husker)



Her lidt forskelligt pålæg; luftørret skinke i syd-vest, salame Milano i nord-vest, kogt skinke i nord-øst og fyldte små peberfrugter fyldt med tun etc. i syd-øst.

 Posted by Picasa

The milk challenge

Jeg var efter de mange skriverier om mælk blevet udfordret til at tage en blindsmagning af mælk. Mælketesten var baseret på minimælk. Fire økologiske (Harmonie fra Arla, Naturmælk, Jerseymælk fra Thise og Osted) og en fra et lille mejeri (Hirtshals), som ikke var økologisk. Mælken var hældt op i glas, og kun udskænkeren kendte til, hvilken mælk der var hvor.




De forskellige mælk skulle derefter have karakterer fra 1 til 5 med 5 som det højeste. Dernæst skulle jeg og min medsmager gætte på, hvilken mælk der var hvilken.



For mit vedkommende var pointfordelingen således:

en mælk fik 2 points
en mælk fik 3 points
to mælk fik 4 points
en mælk fik 5 points

Jeg gættede på, at mælken med 2 points var den fra Hirtshals, mælken med 3 points skød jeg til at være Arlas Harmonie, dem med 4 points henholdsvis Osted og Natur samt den med 5 point til at være Jersey fra Thise.

Stor var min overraskelse, da mælken fra Hirtshals viste sig at være vinderen! Taberen var Harmonie fra Arla.

Den samlede placering ser således ud:

1. pladsen: Hirtshals
2. pladsen (delt): Jersey fra Thise + Naturmælk
3. pladsen: Osted
4. pladsen: Arlas Harmonie


Det skal siges, at jeg var sikker på, at Hirtshals mælk ville være den dårligste, da den ikke er økologisk. Men i stedet viste det sig (måske alligevel ikke så overraskende), at Arlas (MASSEPRODUCEREDE) Harmonie var den, jeg fandt dårligst.


Jeg ønsker alle en god mælkedrikning - Hirtshals andelsmejeris mælk kan hermed anbefales. Og lad der lyde en opfordring til Hirtshals om at producere økologisk mælk også. Skål!

Disclaimer: Den testansvarlige er på ingen måde enig i min holdning til Arla. Jeg havde lovet at offentliggøre testens resultater uanset udfaldet. At det så falder ud, som jeg havde forventet/håbet, er jo bare glædeligt.