Et sultent menneske skriver

Jeg elsker mad. Jeg tænker meget på mad, og engang imellem deler jeg med dig, hvad jeg spiser ...

Friday, July 28, 2006

Pinligt!

I dag havde jeg så lavet rigtig dejlig mad, bestående af forret, hovedret og dessert. Jeg havde såmænd brugt det meste af eftermiddagen i køkkenet. Og pinligt, ak og ve, jeg har glemt at tage billeder af forret og dessert! Det er såååå irriterende. Derfor må I nøjes med at læse om det.

Forret: Laksehellefisketartar. Fersk laks og hellefisk i små stykker krydret med lidt friske rødløg, sennep, olivenolie, citron, dild, salt peber. Anrettet på et leje af rucola.

Hovedret: Rosastegt oksekød med vindrue/rødvinssauce, nye kartofler og salat.


Dessert: Mousse au chocolat med hindbærcoulis.

Rissalat



Rissalat er en god spise i heden. Denne består af ris, tun, oliven, radiser, majs, ærter, tomat, æg, olivenolie, basilikum, salt, peber.

Wednesday, July 26, 2006


Så blev det frikadeller med spinat, ærter og salat. Jeg elsker simpelthen spinat. Krydret med citron, salt og olivenolie er det altså noget af det bedste. Salaten er lollo rosso og rucola med olivenolie og balsamico. Ærterne er bare ærter. Frikadellerne er af hakket kalv/svin, rasp, æg, mælk, løg, salt, peber. Det er lækkert med rasp i stedet for mel, for de bliver lidt lettere, synes jeg.


Fransk chokoladetærte fra Irma. Den hitter altid.



Det katastrofale: Jeg ville jo have lavet blomkål med bechamel til frikadellerne i dag. Da jeg kiggede på blomkålen, havde den fået nogle lidt sorte små pletter. Jeg slog det først hen og tænkte, at det var jord, der bare skulle skylles af. Men det lignede alligevel ikke helt bare jord. Det så lidt mug-agtigt ud. Jeg kiggede nærmere på det og kiggede sådan ind i blomkålen, hvis I forstår. Ind til stænglen-agtigt. Og her så jeg så det klammeste: Små flueæg og en lille bitte blomkåls(banan)flue fløj ud i hovedet på mig. Jeg besluttede mig for at kassere blomkålshovedet og puh, der går nok lige lidt tid, før jeg lægger sådan et ned i indkøbskurven igen. Bvadr!

Sådan endte det


Da det kom til stykket, var det oplagt at gøre aftenens middag til en let sommerting. Et stykke stegt bøf (engelsk, vist nok), salat og majskolbe med smør og salt.

I aften står den så på frikadunser med blomkål med bechamel, tror jeg nok. Vi får se. Det er jo pludselig ikke så sommerligt, som man ellers kunne efterlyse i denne hede ...

Tuesday, July 25, 2006

Hvad skal man spise?

Jeg har siddet de sidste par timer (!) og forsøgt at udrette noget konstruktivt på kontoret. Men ak, det bliver bare ikke til en skid. Jeg sidder konstant og tænker på, hvad jeg skal lave at spise i aften. Jeg kan ikke finde ud af det. Hver gang jeg har tænkt på noget, siger jeg til mig selv: "aj, det har jeg egentlig ikke lyst til." Jeg føler mig også lidt begrænset af nogle indkøb, jeg gjorde i går. Majskolber og blomkål. Det er for det første en ret underlig kombi, og for det andet er ingen af grøntsagerne mine yndlings. Altså, jo, majskolber er da okay med en masse smør på, men de klistrer i tænderne, de satans små majskorn. Blomkål er også fint, hvis det er overloadet med bechamel. Men så passer tingene jo ikke sammen. Så hvad gør jeg?! Jeg havde tænkt at gratinere blomkålet og dampe majsene. Hvad skal jeg så spise til? Noget kød af en eller anden art, for fisk er vist ikke for hittet til det. Eller hvad? Jeg er virkelig i syv sind, og jeg er så ubeslutsom, at det gør helt ondt. Av, av.

Måske skulle jeg bare gå mig en tur i supermarkedet og finde ud af det. Sagen er, at jeg har vildt meget lyst til at bage eller lave et eller andet lækkert, men samtidig gider jeg ikke rigtigt. Ville måske hellere bare have det serveret i dag.

Unskyld

Jeg har virkelig været travlt optaget på det seneste. Jeg ved godt, det ikke er nogen undskyldning, men det er da en form for forklaring på min manglende opdateringen.


Torsdag: Penne alla dona onesta (ærlig kvinde), som er inspireret af en pastaret, jeg engang fik på en veneziansk restaurant, Trattoria Dona Onesta. Egentlig hedder en kvinde jo donna på italiensk, men på veneziansk er det altså kun med et n. Pastasaucen består af grillede zucchini, grillede peberfrugter og grillede auberginer. Auberginerne er i denne version udeladt, og grøntsagerne er stegt hårdt i en sauterpande (da jeg ikke har en grill). Derefter tilsætter man hakkede flåede tomater og lader det simre. Krydr med salt og peber. Tilsæt til sidst piskefløde. Dejlig nem og meget velsmagende ret. Her serveret med parmesan på toppen.


Fredag: Ovngjort rødspættefilet med nye kartofler og salat. Rødspætterne er rullet sammen og lagt i et ovnfast fad. Tilsat er rød peber i små terne, squash i små tern og finthakket løg. Krydret med salt, peber og citron. Piskefløde over. I ovnen ved ca. 200 grader i 15-20 minutter.

Lørdag: Middag hos svigerfamilien - ingen billeder. Men forret: indbagt laks - mums, dejlig kalveculotte grillet perfekt på Webergrillen med skøn salat, kartoffelsalat og diverse tilbehør.

Søndag: Stegt kyllinge lårfilet med salat og brasede kartofler - ingen billeder.

Mandag: Friske tagliatelle med champignonssauce med ærter, bredbladet persille og sprødstegt bacon. Svampene svitset på panden, bacon sprødstegt på en anden pande eller i en kasserolle (det gjorde jeg). Fløde på svampene, bredbladet persille, ærter, salt, peber. Tagliatelle koges. Sauces blandes med pastaen. Pyntes med bacon.

Wednesday, July 19, 2006

Faldet af på den

Jeg ved godt, at det står lidt sløjt til med min madlavning. Jeg får ikke rigtig kokkereret så meget, som jeg gerne ville, og i går var ingen undtagelse. Undskyldninger er der nok af, men den i går var rimelig god, synes jeg selv. Jeg havde været på stranden om eftermiddagen og kom først hjem kl. 19, og så gider man altså ikke købe ind og lave mad. I stedet tøffede jeg forbi Cofoco Le Marché, hvor jeg købte deres aftenmåltid bestående af helstegt fransk poussin med nye søde smørsorterede majs med havsalt, samt poussinsky tilsmagt med estragon suppleret med kartoffelpuré. Til jer, der ikke kender stedet endnu, så er det klart en anbefaling værd. Der kommer også en Cofoco Take Away på Østerbro den 1. august - så ikke vesterbroere/Frederiksberg C-borgere også har noget at se frem til.

I aften kommer jeg heller ikke til at lave mad, da jeg ikke spiser hjemme - så ved I det!

Tuesday, July 18, 2006

Tyrkiet rundt på Gl. Kongevej

I går indtog jeg min aftensmad på Topkapi. Maden er fin og billig - uden de store overraskelser. Vi valgte en Tyrkiet rundt-menu, som bestod af følgende småretter:


FORRETTER
*Sak suka - ovnstegte auberginer, grøn peber m.v.
*Sarma - vinbladsruller med fyld af kød, ris, pinjekerner
*Sigara Böregi - osteruller
*Tyrkisk bondesalat - tomater, løg, persille, fetaost m.v.
*Tzatziki - yoghurt med hvidløg & agurk
*Kalamaris - blæksprutteringe


HOVEDRETTER
*Shish kebab - kalvekød på spyd
*Pirzola - lammekoteletter
*Tavuk - kyllingefilet*Karisik köfte - hakket lammekød, krydret på tyrkisk vis

serveret med bulgur, salat & dressing


DESSERT
*Baklava - søde valnøddekager og is

Aftenkaffen blev indtaget på Riccos i Istedgade, hvor jeg nød en lille caffè latte to go.

Monday, July 17, 2006

Oksekød og grøntsager i østerssovs på nudler

Ingefær og hvidløg svitses. Kødet (her er det oksekød) tilsættes og svitses. Grøntsager (her er det squash, peberfrugter, asparges, sukkerærter) tilsættes og svitses med. Tilsæt østerssovs og vand. Lad simre lidt. Tilsæt lidt Maizena rørt ud i vand. Lad simre. Krydr til sidst med lidt sesamolie. Nudlerne koges som anvist på pakken.

Panini con finnocchiona

Baguette fra Meyers deli med finnocchiona fra Italien, basilikum, romaine og Philadelphia. Skøn frokost.

Lørdags-burger


Hjemmelavet burger er en af de rigtig gode ting. Denne indeholder også tzaziki som prikken over i'et. Nam.

Saturday, July 15, 2006

Vietnamesisk gadekøkken

I går var jeg ude at spise på Lê Lê på Vesterbrogade, som virkelig er et besøg værd. Til forret delte jeg og min medspiser to forretter - en omgang friske forårsruller og en omgang rejer med thaibasilikum. Forårsrullerne var ikke friturestegte, så de havde en helt speciel friskhed over sig. Rejerne smagte fantastisk med thaibasilikummen. Til hovedret fik jeg en kold risnudelsalat med nogle skønne kyllingespyd, som var lækkert krydret - stærkt, men godt. Til hele herligheden en lille Carls Special. Jeg spenderede 200 kroner, og jeg synes, det virkelig var pengene værd.

Til dessert fornøjede jeg mig med en is fra Paradi-is. Jeg fik chokolade og jordbær - mine absolutte favoritter.

Avocado og æggekage

Her er torsdagens menu, som stod på avocado med rejer efterfulgt af æggekage med squash og tzaziki.



Avocadoen er toppet med en sovs af tyrkisk yoghurt, ketchup, balsamico, citron, salt og peber. Dertil rejer og ristet brød.



Squash i stykker på en varm pande. Salt og peber på. Æg ud over. Svar varme. Toppet med ristet bacon. Tzaziki: Revne agurker, tyrkisk yoghurt, hvidløg, salt, peber, spidskommen. Husk at vride væden ud af agurkerne, ellers bliver det en slasket omgang.

Wednesday, July 12, 2006

Et mellemmåltid

Som det sultne menneske jeg er, har jeg jo også brug for mellemmåltider. Et ganske fint af slagsen er skyr med pære og banan. Se den islandske hjemmeside eller Thise. De har mange flere varianter i Island, end vi har herhjemme - bl.a. blåbær og vanille. Men mon ikke det også kommer her til landet med tiden? Det gode ved skyr er, at proteinindholdet er relativt højt, så man bliver mæt af det, og det smager også godt. Nam.

Tuesday, July 11, 2006

Salatcentrifuge

En meget smart opfindelse, som jeg ikke ville være foruden, er min elskede salatcentrifuge. Det er genialt at kunne vaske salat og så få vandet sorteret fra. Der er ikke noget mere kedeligt end våd salat, vel?

Man hælder vand i og vasker salaten. Derefter hælder man vandet fra, sætter låget på og drejer håndtaget. Vupti. Centrifugeret salat - fri for overflødigt vand.

Her en illustration:


Lasagne

Lasagne lavet med sugo og bechamel, som er lavet sådan: Smør smeltes i en gryde, i med noget mel, kog op med mælk, osv. osv. Krydr med muskat og salt. Lasagne: Et lag med bechamel, et lag med sugo, osv. På hvert lag i øvrigt revet parmesan. Hele herligheden toppes med bechamel, lidt smør, parmesan.

Skal det være italiensk?

Finnocchiona (italiensk pølse med fenikkelfrø), som mine forældre selv har medbragt fra Italien, på et leje af spæde salater.

Risotto med grønne asparges. Løg svitses i olivenolie, risene tilsættes og svitses lidt. Derefter tilsættes bouillon, og det simre i 10-15 minutter. Herefter tilsættes asparges, og vandet koger helt væk. Tag af blusset og tilsæt smør og parmesan. Smag til med peber. Her toppet med hakket bredbladet persille.

Jordbær med sukker og fløde.

Monday, July 10, 2006

Vinder-pizza

I går lavede min mor verdens bedste søndags-vinder-pizza. For rigtigt at komme i stemning til den forestående fodboldkamp havde min mor lavet tre forskellige pizzaer, som alle smagte himmelsk.


Pizza med gorgonzola, tomat, mozzarella og kapers.


Til venstre: sorte oliven, mozzarella og salsiccia (en slags pølse). Til højre: skinke, champignons, kapers, tomat og mozzarella.

Sommermad

Røget laks på brød smurt med Philadelphia - nemt og lækkert.


Teriyaki-marineret kyllingeinderfillet med nye kartofler og salat. Marinade: Teriyaki-sauce, hakket hvidløg, ingefær, citrongræs. Derefter stegt på panden. Salat med feta og olivenolie/balsamico-dressing. Nye Samsø-kartofler.

En improviseret middag

Fredag aftens menu var ret improviseret og fundet på og udført i sidste øjeblik.


Den stod på agurkesuppe til forret, som man laver ved at blende agurker, isterninger, vand, mynte, feta og salt og peber. Her serveret med baguette fra Meyers deli.



Agurkesuppen var efterfulgt af cavatappi al pomodoro (pasta med tomatsovs). Til tomatsovsen svites lidt hvidløg i olivenolie, og flåede hakkede tomater tilsættes. Det hele simrer med salt, peber og basilikum, til man ikke har mere tålmodighed. Her serveret med parmesan og hjemmelavet chiliolie (knuste tørrede små røde satansstærke chilier i olivenlie).


Til slut stod den på koldskål fra Thise med kammerjunkere - total dansk sommer!

Thursday, July 06, 2006

Caprese m.m.

Caprese er det italienske navn for tomatsalat med mozzarella. Her er det flasketomater og bøffelmozzarella toppet med baisiliku, salt, peber og olivenolie.


Middagen stod på et lille stykke stegt oksemørbrad, pommes noisettes og caprese.

Kantareller à la crème og pasta


Kantareller er jo en rigtig sommerspise. Desværre har jeg endnu ikke fundet de danske, så jeg måtte i tirsdags nøjes med nogle fra Bosnien. De var ok, da de var ristet på panden og vendt i piskefløde, salt, peber og lidt hakket bredbladet persille. Her serveret på ristet italiensk brød.


Her er nogle tagliatelle med rucolapesto, ristede courgetter og parmesan. Mit ønske om pasta blev altså opfyldt.

Tuesday, July 04, 2006

Morgen-smoothie

Namme-nam, en smoothie er en god måde at starte dagen på. Denne er lavet af frosne jordbær og appelsinjuice. Jeg synes, smoothien er en rigtig god ting i denne varme tid. I dag har jeg været sulten fra morgenstunden (på trods af indtagelsen af en ordentlig portion havregrød), så en smoothie lægger en god bund her om formiddagen, hvor det stadig er for tidligt at spise frokost.

Jeg har allerede grublet en del over, hvad jeg skal lave at spise i aften. Jeg tror, den kommer til at stå på noget pasta på en eller anden måde. Jeg har virkelig meget lyst til pasta i dag! Egentlig synes jeg, at man burde spise pasta til forret hver dag, ligesom de gør i Italien, men det er bare lidt besværligt, når man ikke er hjemmegående (ligesom de fleste kvinder er i Italien). Jeg må overveje, hvordan jeg kommer ud over denne problematik. Om sommeren ser mit ideelle aftenmåltid sådan her ud: En lille portion pasta efterfulgt af lidt kød med lidt grøntsager og til sidst lidt lækker sommermoden frugt.

(Jeg har lavet kommentar-funktionen om, så alle kan skrive kommentarer uden at være logget ind. Jeg håber, du vil skrive en lille kommentar eller komme med et lille fif, hvis der er noget, du har lyst til at dele med mig.)

Monday, July 03, 2006

Let sommermenu


I dag stod den på en fantastisk klassiker, som er så nem, at det næsten gør ondt: Melon og skinke. Man tager: En moden melon og noget luftørret italiensk skinke. Skærer melonen ud og befrier den fra skrald og vikler skinken om. Til bagefter havde jeg lavet en spinattærte med feta, en bønnesalat af grønne bønner med hårdkogte æg, hvidløg, dijon, olivenolien og salt og peber og en omgang humus af kikærter, tahin, hvidløg, olivenolie, salt, spidskommen, citron. Voilà nemt og sommerlækkert.

Sunday, July 02, 2006

Der er nogen, der ikke spiser snegle



Men det gør jeg altså. Og jeg kan godt lide dem. Faktisk. Så bom bom, i dag stod den på snegle til forret og bøf med salat og guac til hovedret. Sneglene er meget simple. (Man køber dem på frost i Irma for eksempel) Man skal bare tænde ovnen på 180 grader og lade sneglene stå, til hvidløgs-persille-smørret bobler.



Bøffen er blot stegt og krydret med salt og peber. Guacamolen er lavet af modne advocadoer med hvidløg, tomater, citron og salt. Ret nemt. Salaten var dresset med en mandarin-olivenolie, balsamico og salt. Til hele molevitten var der varmede ciabatta-boller. En meget simpel, men dog alligevel velsmagende middag.


Lige lidt frokostips:
Jeg har genopdaget toasterens herligheder. Det smager ret godt at fylde en ciabattabolle med tomater, bøffelmozzarella og basilikum og krydre med salt, peber og olivenolie og så ind i toasteren, så osten smelter. En anden variant, der heller ikke er dårlig: Italiensk kogt skinke, cheddarost, smør, sennep. Nam.

Saturday, July 01, 2006

Thai-forretter og is


I dag overmandede dovenskaben mig, og den stod derfor på take away fra Thai Home, som laver nogle skønne små forretter.



Po-pia-thot (små forårsruller med kylling og glasnudler)



Wontons (risdejspakker med kylling og seafood)



Saté gai (kyllingspyd med peanutsauce)


Tod man pla (thailandske fiskefrikadeller med sur/sød-sauce)



Det samme som i går (Hansens flødeis med danske jordbær)

Hakkebøf med salat


Man skal altså ikke undervurdere hakkebøffen. I min familie har "hakkebøf med salat" ofte været svaret på det evigt tilbagevendende spørgsmål "hvad skal vi spise i aften?". Men faktisk var der gået al for lang tid, siden jeg sidst havde fået en dejlig hakkebøf med salat. Det er der nu rådet bod på. Så i går lavede jeg hakkebøf af friskhakket oksekød. Her serveret med pommes frites og en grøn salat med Kirks økologiske gedefeta, som smager helt skønt.

Desserten stod på Hansens flødeis, men det er der desværre ikke billeder af. Varianterne var chokolade med chokoladestykker, jordbær og nougat - toppet med nye danske økologiske jordbær. Mmmm.

Og apropos jordbær: Denne sommer lader til at være helt perfekt til jordbær. Jeg ved ikke rigtig noget om jordbær, men jeg tror, at det varme og ikke regnfulde vejr er guf for de små nødder. Jeg har aldrig set så mange flotte jordbær rundt omkring som i år. Så det er bare om at nyde det, så længe det varer ...

Jämtland char

Her er billede af maden fra torsdag aften.



Stærkt inspireret af en opskrift i Rocky Food tog jeg nogle rødspættefileter og vendte dem i mel og stegte dem i rigeligt med smør og krydrede dem med salt og peber. Af panden, over på et fad, ind i ovnen ved ca. 100 grader med staniol over. Forårsløg blev smidt på den varme pande, hvidvin blev tilsat. Da alkoholen varfordampet, blev Philadelphia tilsat. Det røres godt ud. Lidt piskefløde tilsættes, og det koger op. Smag til med salt og peber. Over fisken; pynt med purløg. Her serveret med nye danske kartofler og salat af rucola og romaine med en dressing af olivenolie, indkogt balsamico og salt.